Bon viatge papa ....


Estableixo un diàleg amb el cos i les paraules d'un vell i una vella, que agafats de la mà romanen ajaguts en un banc i que es podrien trobar a l'última etapa de la seva vida. Tinc la sensació de què no són reals, però els puc tocar. Han pogut abandonar en múltiples ocasions, però el temps els ha fet permeables i juguen a recollir ombres i enganxar i classificar somnis trencats. Acluco els ulls i veig córrer tres infants cap a un gronxador enmig d'un patí. Salten, riuen ... se'ls veu contents. El petit agafa el tricicle, el mitjà xuta la pilota, i la gran fa una ganyota perquè ha sigut la primera a arribar i ja flexiona les cames agafant velocitat. Mentrestant el pare rega l'hort i la mare treu el cap per la finestra de la cuina avisant que el dinar ja és a taula. L'avia fa ganxet i l'avi escura el que queda de la cigarreta mentre remuga perquè la cendra que li cau ha tornat a foradar-li la camisa. 

I es que malgrat la vida no ens ho ha posat fàcil, hem sigut feliços, molt feliços. Tornaria a néixer, tornaria a viure aquesta vida i tornaria a tenir-vos a vosaltres com a pares. Hem sigut afortunats. 

Avui, papa, et diem adéu. Em tranquil·litza saber que te’n vas amb la mama. Han estat catorze anys sense ella, en els quals vas saber sobreposar-te, mantenir-nos units i complir amb el llegat que ella et va deixar escrit: "Antonio, sobretot, ajuda als teus fills en tot el que necessitin". Jo particularment, no podré agrair-te mai tot el que has fet per mi. 

Recordo especialment els dissabtes de futbol amb els salesians on em vas inculcar que sense sacrifici no s'aconsegueix res a la vida. Apodat carinyosament com el dirigenti, vas arribar a fer suspendre un partit per dir-li batussi al pobre àrbitre. Te’n recordes? I que dir de la tradició del Frankfurt Pedralbes cada cop que estrenaves cotxe o quan se't va ocórrer pintar aquell R-12 amb un blau elèctric espantós. I moltes mes anècdotes de les que podríem estar-hi parlant hores i hores. Caliban, la teva obsessió per regar l'hort, les havaneres, Besançon, Andorra, el Higgins, Sant Josep, el Barça... 

Els matins ja no seran iguals. Ningú em trucarà cada dia puntual rondinant: "tuuuu, que encara estic esperant des d'ahir que em vas dir que em trucaries ehh!!?" amb la única intenció de saber si estàvem be ... A vegades, això si, fent broma perquè convides a dinar al Gallego al Dr. de Pablo... I el gaspatxo i el pernil "Joselito"? D'on el "robaré" ara? O el esperat "em pots acostar a casa amb el cotxe chatu o agafo un taxi, que tinc les cames fluixes avui..." 

Com a avi també deixes un buit important. El Nil, el Jan, la Martina i el Martí estimaven molt a l’avi Ton... i això que s’ha de reconèixer que a vegades no feies gaires mèrits! Però sempre has tingut el do de saber-te guanyar a la gent i amb ells també ho vas aconseguir. 

Ara emprens el teu anhelat viatge, per retrobar-te amb la mama . Entre tots dos seguireu recollint i enganxant els nostres somnis perquè es puguin seguir fent realitat. Nosaltres, aquest cop, ens quedem sense cap dels dos, però no sols. Seguirem units i envoltats de la gent, molts d'ells avui aquí presents, que ens heu ensenyat a estimar. Donar-te les gràcies eternes per tot el que ens has donat. Et trobarem a faltar, papa. Descansa en pau avi Ton. 

*Text dedicat al pare en la cerimònia del 20-08-2020 

Avi Ton, no m'ha caigut gens bé la teva pèrdua, però també m'alegra saber que així d'una vegada per totes et podràs retrobar amb la iaia Conchi en el cel, i li podràs explicar qui som i com som. Un petó i una abraçada, mai t'oblidaré. T'estimo. Nil. 

*Text de comiat del Nil al seu avi.

Comentaris